Zdraví, rodina a domov. Jaké jsou vaše priority a jste dostatečně finančně připraveni, když přijdou nepřevídatelné události?

Zdraví, rodina a domov. Jaké jsou vaše priority a jste dostatečně finančně připraveni, když přijdou nepřevídatelné události?

Prý jsme v posledních měsících přehodnotili svoje priority. Respektive na první místo se i díky současné situaci s nemocí covid-19 vyhouplo zdraví. Zdraví se tak dostalo před tradiční jedničku našich priorit a tou je rodina. Následují pak oblasti, kterých si také velmi ceníme a tím jsou domov a práce.

Většina z nás si uvědomuje, že cena života a zdraví je nevyčíslitelná a také, že je potřeba si obojí chránit. Ne každý však ví, jak je důležité mít jištění pro období, kdy může být ohroženo zdraví nás nebo našich blízkých, případně nám vypadnou pravidelné příjmy nebo se dostaneme do jiných svízelných situací.

Dostatečné finanční rezervy

Jedním z jištění by měly být dostatečné finanční rezervy, které pomůžou vykrýt nepředvídatelné události týkající se nejen zdraví, ale třeba neplánovaných rodinných výdajů, výpadku příjmu nebo nákladů na opravy a další.

Obecně se udává, že každý z nás by měl mít volné prostředky ve výši tří až šesti měsíčních příjmů. Takové rezervě se říká krátkodobá a je vhodné ji mít uloženou například na spořícím účtu bez výpovědní doby, aby byly finanční prostředky snadno a rychle dostupné.

Další rezervu, takzvaně dlouhodobou, bychom měli mít ve výši až dvanácti měsíčních příjmů (případně i více, je-li to možné). Dlouhodobá rezerva slouží na výdaje, které můžeme očekávat až za několik měsíců či let a je možné ji mít uloženou na finančních produktech s výpovědní lhůtou. Typicky tato rezerva může posloužit jako úspora na vzdělání dětí nebo finanční zabezpečení například v důchodu.

Vhodně nastavené životní pojištění

Druhým jištěním bývá dobře nastavená životní pojistka, která pomůže finančně vykrýt nejrůznější životní situace. Je možné ji uzpůsobit podle potřeb, rizikovosti povolání a také případných rizikovějších volnočasových aktivit. 

Při založení nebo revizi životního pojištění se také nastavuje, případně upravuje, finanční kompenzace při invaliditě, potřebě dlouhodobé péče nebo pro krytí při různých onemocněních a úrazech. 

Prospěšnost životního pojištění si dnes uvědomuje téměř sedmdesát procent Čechů, ale pojištěná je zhruba jen polovina z nich.

Zajistěte se včas

Pokud ještě nemáte sjednané životní pojištění a nezačali jste aktivně tvořit finanční rezervu, doporučuji, abyste se nad oběma variantami alespoň zapřemýšleli. Je výhodnější to totiž začít řešit včas a v klidu než pak takzvaně plakat nad rozlitým mlékem. 

Jestli si nejste jistí, jak si vytvořit dostatečnou finanční rezervu nebo potřebujete zrevidovat nebo založit životní pojištění, jsem tu pro vás. Stačí si najet na stránku s kontaktem a ozvat se mi.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Přihlašte se k odběru novinek a článů

Dostávejte tipy ze světa financí a realit

zpracováním osobních údajů